آشنایی با صنعت غذایی دریایی و فرازها و فرودهای آن، ایرانیها با خوردن سبزی پلو ماهی در عید نوروز به استقبال سال نو میروند. آنچه در بشقابهای سبزیپلوی نوروزی وجههای شاخص دارد، رنگ سبز و تازگی سبزیجات آن است که البته دلیل خوبی هم پشت آن است: سبزی نمادی از طبیعت و نوزایی طبیعت است. در حقیقت ایرانیان سبزی را نماد تولد دوباره میدانند. ما در این مطلب به بررسی صنعت غذایی و فرازها و فرودهای آن پرداخته ایم. با ما همراه باشید تا بیشتر با این صنعت غذایی پرطرفدار آشنا شوید.
صنعت غذای دریایی؛ فراز و فرودها
امروزه میلیونها نفر در جهان جذب صنعتی موسوم به صنعت غذای دریایی (Sea Food Industry) شدهاند. این فعالیت اقتصادی ارزشمند جایگاه خود را نهتنها در عرصه محلی بلکه حتی در سطوح ملی، منطقهای و بینالمللی به اثبات رسانده. اشتغالزایی و جذب سرمایه تنها یکی از دلایلی است که صنعت غذای دریایی را به گل سرسبد کشورهای پیشرفته از جمله ژاپن، چین، استرالیا، فنلاند، سوئد، نروژ، اسپانیا، فرانسه و بسیاری دیگر از کشورها مبدل ساخته است. این صنعت گسترده که زیربنای آن را ماهیگیران تشکیل میدهند، صرفاً وابسته به ماهیان نیست.
ماکرلها(Mackerel) (نامی که اغلب برای ماهیان پلاژیک یعنی گروهی خاص از ماهیان که در آبهای نیمه عمیق اقیانوسی زیست میکنند، کاربرد دارد)، اسکوئیدها یا ماهیان مرکب (گروهی از نرمتنان با حدود ۳۰۴ گونه مختلف که سر بزرگ و ۸ عدد بازو دارند)، ماهیان دمزرد (گونههای مختلفی از ماهیان که از میان آنها برخی مثل ماهی بوری بواسطه استفاده گسترده در غذای برنجی مشهور ژاپنی موسوم به سوشی از سایرین شناختهشدهتر هستند)، ماهیان پولاک یا همان زغالماهیان (دو گونه مشهور از ماهیان شمال آتلانتیک)، ماهیان کد (ماهیان کفزی که اغلب در مناطق عمیق و سرد اقیانوس زیست میکنند)، ماهی سانما(Pacific Saury) (یکی از محبوبترین منابع غذایی در کشورهای آسیای شرقی بالاخص در فصل پاییز)، آزادماهی سگی یا آزادماهی کتا (یکی از ماهیان آزاد که در آشپزی ژاپنی به نام ساکه مشهور است و از آن برای تهیه غذاهایی نظیر ساشیمی، نابهمونو، تسوکهمونو یا بصورت کنسرو و خشکشده استفاده میشود)، اشپِل (تخم ماهی یا سایر جانوران دریایی)، اسکالوپ یا گوشماهی، میگو و لابستر (شاهمیگو) و علاوه بر آنها انواع جلبکهای دریایی همه از جمله غذاهایی هستند که هر کدام در یک منطقه جغرافیایی طرفداران خاص خود را دارند.
صنعت غذایی دنیا نظر به نحوه فرآوری و طبخ هرکدام از این مواد اولیه و مهمتر از آن کاهش میزان ضایعات رو به افقهای تازهای دارد.